Hírlevelek
Regisztráció

Fókuszban

Orvosok a hálón
Orvosok
Dr. Szirmai Ágnes
Kérdezzen!




Dr. Szirmai Ágnes
Budapest, VIII. ker.


 Tegye fel kérdését!

Az Ön e-mail címe:


* A kérdése és az orvos válasza a honlapon nyilvánosságra kerül. Az e-mail címe nem kerül ki a weboldalra.

Kérjük, olvassa le az alábbi képen látható szót, és írja be az alatta található mezőbe!
Ha nem olvashatóak a betűk, kérjen másik kódot az "Új képet kérek!" linkre kattintva. Ez védelmet biztosít az automatizált üzenetek és a kéretlen reklámleveleket küldő programok ellen.

captcha

Új képet kérek!

54112
Tisztelt Doktornő!

Kb. egy hónappal ezelőtt azt vettem észre, hogy sípol, ciripel a (szerintem jobb oldali) fülem. A furcsa az, hogy nem is a nagy csendben zavaró ez, hanem akkor, amikor zaj van. Mintha ilyenkor felerősödne ez a sípolás. Azután rá egy héttel szédülni kezdtem. Azt hittem a Klion tablettától, amit 6 napig szedtem. De a tablettát már majd' két hete nem vettem be, a szédülés még tart. A jobb szemem is furcsa, kontaktlencsét hordok, de az is két hete olyan, mintha rosszabbul látnék, és pár napra rá már fájt is a szemem mögött. Aztán nemsokára már a fejem is többször fájt, de nem igazán tudtam megállapítani, honnan sugárzik a fájdalom. Éreztem és érzek fájdalmat a szemem mögött, a fejem tetejénél, a nyaknál, tarkótájon... És feszülést a fejemben. Mintha zúgna-búgna benne valami, mintha szét akarna pukkadni. Ezt akkor is érzem olykor, ha nem fáj a fejem.

Voltam fülészeten, hallásvizsgálaton, nincs halláskárosodásom, de a ciripelést bemérték, igaz emlékezetből, mert a csendes szobában csak nagyon halkan hallottam. Csináltak nyaki és belső fül röntgeneket. Nyaki lordózist megállapítottak, de a fülben minden rendben, nincs tágulat vagy szűkület a röntgen szerint. Voltam szemészeten is, aki szerint jó a kontaktlencse és a szemüveg optikája, azzal nincs baj, viszont kell már olvasó szemüveg, ha a lencse van bennem. Ám mikor benézett erős fénnyel a szemembe, azt látta hogy az erek görcsösek. Ennek ellenére olyan érzésem van, mintha a szememmel lenne a baj, mert ha beteszem a kontaktlencsét, szinte azonnal rossz és szédülök.

Szednem kell Tebofortan tablettát, A és E vitamint. És elküldtek neurológiára, a neurológiáról pedig MR-re. Ez még csak egy hónap múlva lesz, akkorra kaptam időpontot. A neurológián azzal biztattak, nem gondolják, hogy agydaganat, még a jóindulatú sem, inkább nyaki eredetű lehet a probléma.

Amellett, hogy nagyon rossz érzés egy hónapja a sípolással és több, mint két hete a szédelgéssel, fejfájással élni, még meg vagyok ijedve, mert a hölgy a hallásvizsgálaton azt mondta, a féloldalas fülsípolás sokszor az agydaganat jele lehet.

Ami még érdekes, hogy amikor rosszabbodott az idő, akkor a bal oldalamon kezdett a tünetek nagy része előjönni, mintha a fülzúgást is bal oldalon hallottam volna, akkor a jobboldali panaszok megszűntek.

Érdeklődni szeretnék, hogy a problémámmal az MR vizsgálatig érdemes-e elmenni még valahova? Doppler vizsgálat a nyaknál vagy ortopédia? Vagy menjek el másik szemészhez, hiszen nem véletlenül érzem azt, hogy valami furcsaság van a szememmel?

45 éves vagyok, nem cigizem, a vérnyomásom rendben, a vérképem tökéletes. Mégis itt vagyok egészségesen, és egyre rosszabbul érzem magam. Mit lehetne tenni? A torna segíthetne?

Köszönöm előre is válaszát: Lida
Kedves Lida!

Lehet, hogy belsőfül-eltérése van. A panaszait a szorongás természetesen fokozza. Be kellene jelentkezzen otoneurológiai (egyensúly) vizsgálatra, ott tisztázódik az egyensúlyrendszer állapota. A hallásvizsgáló asszisztensnője nyilván megtanulta, hogy lehet a fülzugás agydaganat jele, de azt más nem mondta, hogy összesen az esetek fél %-ában, a többi esetben banális oka van. Az eddigi gyógyszerek mellett citromfűteát igyon, hogy a szorongást csökkentse, és jelentkezzen be otoneurológiára.
Üdvözlettel:

Dr Szirmai Ágnes

54072
Tisztelt Doktornő!

Arra lennék kíváncsi, hogy BPPV esetén azok a kristályok miért képződnek? Eltűnhetnek valaha? Hajlamosít erre a cukorbetegség, magas koleszterin szint és pajzsmirigy- alulműködése? Az Epley tornát tartja a legjobbnak?

Előre is köszönöm válaszát

Albert
Kedves Albert!

Nem mindig tudjuk megmondani, hogy mitől képződik. Ezek is hajlamosíthatnak, valamint a trauma, a nyaki meszesedés, nyaki rándulás. Többnyire eltűnnek, egyes esetekben csak megnyugszik a folyamat, és néha újra előjön, enyhébb formában. Az Epley manőver a legjobb.
Üdvözlettel:

Dr Szirmai Ágnes

54052
Dr.Szirmai Ágnes!
Én egy 31 éves férfi vagyok,s a panaszom 3 évvel ezelőtt kezdődött egy magasvérnyomással s azóta pánikbetegség szerű szédülésem van. Voltam koponya Ct-n nyaki röntgenen, vérvételen reumatológián ,szívultrahangon ,neurológián,két különböző szemészeten, s mindenki azt mondja h depresszíós illetve pánikbeteg vagyok. A panaszaim nem szünnek s már azt is észrevettem h a bal szemem furcsán viselkedik oldarra tekintéskor s felfele nézéskor mintha kancsalítanék s mindíg véres a szemem. Erre szeretnék valami választ mert már nagyon elkeserít h így kell élnem. Köszönöm!
Javaslom, hogy forduljon pszichiáterhez, mert az tudja a pánikbetegséget és a depressziót jól kezelni. A szemmozgászavar lehet neurológiai eredetű is, tehát lehet, hogy nem függ össze a szédülésével és a pánikbetegséggel. Javaslom, hogy neurológushoz menjen vissza, kérdezze meg, mi magyarázhatja a szemmozgászavart. szükség lehet az egyensúlyrendszer vizsgálatára, otoneurológiiai vizsgálatra is.
Üdvözletttel:

Dr Szirmai Ágnes

53866
Tisztelt Doktornő!
A következő problémával fordulok Önhöz : Édesanyámat, aki 70 éves (igen jó fizikai állapottal rendelkezik) 2011 novemberében műtötték charotis elzáródás miatt, majd 2012 március elején hasi aorta aneurysma miatt, egy igen súlyos műtéten esett át amikor is műeret ültettek be az adott érszakaszba. Mindkét műtétet a SOTE Érsebészeti klinikán végezték, a műtét 100 % -ban sikeresnek mondható, főként korához képest nagyon jól és gyorsan felépült, sebei rendben.A két műtét között tehát 4 hónap telt el. E között, februárban jelentkezett életében először az iszonyatos megsemmisítő ( Ő nevezi így ) szédülés, amely pár napig tartott. Illetve maga a forgó jellegő szédülés kb. 10 másodpercig, aztán pár napig utána még labilis, bizonytalan volt.Hányinger, fülzúgás sosem társul a szédülésekhez. Ekkor neurológiai, fül-orr gégészeti vizsgálatokon esett át. Egyik orvos sem talált semmit , valójában nem tudják mitől van. koponya CT is lett csinálva, az is negatív. Vérnyomása a műtétek óta is egyenletes, stabil. Februártól, azaz a szédülés első jelentkezése óta időnként enyhe szédülés elöjöveget, bizonytalannak érzi magát, de ezt az enyhébb állapotot tudja kezelni, megpróbál vele együtt élni. A fül-orr gégész írt fel Betaserc-et és azt szedi azóta is (márciustól), naponta 2x 1 szemet (48mg). Most viszont majd 4 hónap elteltével újra előjött az erős forgójellegű , hintázó szédülés, mely idegileg teljesen kiborítja. Ilyenkor nem tudja a fejét mozdítani, mert a legkisebb változtatásra is erősen forog vele minden. Most két napja tart, enyhül a szédülés és pár napon belül valószínűleg elmúlik. Az az elkeserítő, hogy igazából egyik orvos sem tud mit mondani, nem tudják mitől van, mikor jöhet elő újra, vagy elmúlik egyáltalán valaha??? Azt szeretném kérdezni, hogy csinálhatná-e az Epley- manővert, vagy, hogy milyen egyéb javaslata lenne így látatlanban. Azt sem tudjuk valójában, hogy összefügg-e ez az egész az érműtétekkel. A Sotén azt mondják nem (akkor ez csak egy véletlen egybeesés lehet? )
Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Melinda
Kedves Melinda!

Valószinűleg BPPV-je van, és ha az, akkor nincs köze az érműtétekhez. Óvatosan lehet tornázni, de javaslom, hogy jelentkezzen be vizsgálatra, tisztázzuk, mitől van a panasza.
Üdvözlettel:

Dr szirmai Ágnes

53624
Tisztelt Doktornő! Május22.én a házi orvos megállapította ,hogy egy vírusos fertőzés megtámadta a központi idegrendszeremet és lett egy egyensulyzavarom , mivel zugott a fülem ezért elküldött orr-füll-gégészetre ahol megállapították a BPPVt. A házi orvosom azt mondja ez nem az csak a tünetei azok mert közben elmulott a fülzugásom , és ő azt állítja , hogy a szédülésem a baloldalon ettől a vírusos fertőzéstől van és erre szedem a Betaserc nevű tablettát és állítólag tornáznom kell, vagyis az Epley manővert kell csinálnom és állítólag 6-7 hét és elmulik. Az a kérdésem ha nem BPPVm van akkor miért kell ez a torna és, hogy van e erre valami más mód amitől helyre jövök mert a gyógyszertől igazából nem érzem, hogy szűnne a szédülésem és nagyon rossz , hogy állandó jeleggel szédülök csak baloldalról. Válaszát előre isköszönöm. Tisztelettel: Györgyi
Kedves Györgyi!

A BPPV lényege a belső fülben lévő kristályok leválása. Ezeket el kell mozgatni onnan, erre való a torna. A gyógyszer segit abban, hogy a torna könnyebben menjen. A torna néha kiprovokálja a szédülést, de akkor hatékony. Bátran végezze a tornát!
Üdvözlettel:

Dr Szirmai Ágnes

Összesen: 109 oldal
9101112131415161718


Bemutatkozás      Szolgáltatások      Rendelő      Tallózó      Kérdezzen!

Dr. Szirmai Ágnes

neurológia, audiológia, fül-orr-gégészet
szirmai.agnes@med.semmelweis-univ.hu

Szponzorált hirdetések